Jadłospis i informacje o alergenach

DROGI RODZICU (OPIEKUNIE)!

 

Lista składników alergennych - załącznik II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady(UE) 1169/2011 z dnia 25.X.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Informacja o alergenach i produktach powodujących  nietolerancje pokarmowe występujące w wydawanych posiłkach:

1.  GLUTEN - zboża zawierające gluten  - pszenica, mąka i pochodne,

(w tym orkisz, pszenica Khorasan) żyto, jęczmień, owies lub

ich odmiany  hybrydowe

  • LAKTOZA -mleko i produkty pochodne (sery, śmietana, jogurt,

masło,  margaryna, budyń, )

3.  BIAŁKO JAJA KURZEGO  - jaja ( makarony jajeczne, wypieki, ciasta)

4..  RYBY  - (i produkty pochodne, surowe i przetworzone, ryby morskie)

  • ORZECHY ziemne - (arachidowe) i produkty pochodne.
  • ORZECHY - ( orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały)
  • SELER – seler jako korzeń i łodyga, wędlina
  • GORCZYCA- musztarda, przyprawy, kostki bulionowe
  • SOJA, SEZAM – i produkty pochodne( nasiona, desery, bułki, płatki śniadaniowe, rodzynki, przyprawy)

( w jadłospisie w nawiasie oznacza się nr alergenu – nr ten jest

odpowiednikiem nr  na w/w liście)

Copyright © Topnet 2014