Jadłospis i informacje o alergenach

DROGI RODZICU (OPIEKUNIE)!

 

Lista składników alergennych - załącznik II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady(UE) 1169/2011 z dnia 25.X.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Informacja o alergenach i produktach powodujących  nietolerancje pokarmowe występujące w wydawanych posiłkach:

1.  GLUTEN - zboża zawierające gluten  - pszenica, mąka i pochodne,

(w tym orkisz, pszenica Khorasan) żyto, jęczmień, owies lub

ich odmiany  hybrydowe

  • LAKTOZA -mleko i produkty pochodne (sery, śmietana, jogurt,

masło,  margaryna, budyń, )

3.  BIAŁKO JAJA KURZEGO  - jaja ( makarony jajeczne, wypieki, ciasta)

4..  RYBY  - (i produkty pochodne, surowe i przetworzone, ryby morskie)

  • ORZECHY ziemne - (arachidowe) i produkty pochodne.
  • ORZECHY - ( orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały)
  • SELER – seler jako korzeń i łodyga, wędlina
  • GORCZYCA- musztarda, przyprawy, kostki bulionowe
  • SOJA, SEZAM – i produkty pochodne( nasiona, desery, bułki, płatki śniadaniowe, rodzynki, przyprawy)

( w jadłospisie w nawiasie oznacza się nr alergenu – nr ten jest

odpowiednikiem nr  na w/w liście)

                                                                            21.09. – 25.09. 2020r

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

21.09.

poniedziałek

Herbata, chleb żytni, z masłem,  pasta z jajka ze szczypiorkiem, banan.(1,2,3)

 Zupa jarzynowa, makaron spagethii z sosem pomidorowym  kompot wieloowocowy.(1,2,8)

22.09.

wtorek

 Herbata wiśniowa, chleb razowy, szynka konserwowa, ogórek, szczypiorek, kiwi(1,2,8)

 Zupa cebulwa, ziemniaki,  schab duszony z warzywami,  kompot jabłkowy(1,2,3,8)

23.09.

środa

płatki  na mleku  z  gruszką w syropie, chałka z masłem, jabłko(1,2)

Zupa pomidorowa. Pierś drobiowa w cieście, mizeria, kompot wieloowocowy .(2,3)

24.09.            czwartek

 Kawa, chleb ziarnisty  z masłem, berlinki, dip pomidorowy, gruszka.(1,2)

Krem z selera z grzankami, risotto,  kompot wieloowocowy (1,8)

25.09.   piątek

Kawa, chleb razowy z masłem, pasta trwarogowa,  śliwka(1,2)

Barszcz biały, ziemniaki, kotlet rybny, surówka colesław,  kompot wieloowocowy(1,2,3,4,8)

SPORZĄDZIŁ:                                                              ZATWIERDZIŁ:

                                                                          28.09. – 2.10.2020r

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

28.09. poniedziałek

Herbata z cytryną, chleb baltonowski z masłem, salami(1,2,8), banan,

Zupa ogórkowa, makaron z serem, kompot wieloowocowy(1,2,8)

29.09.      wtorek

 Kawa inka z mlekiem,  chleb ziarnisty z masłem, szynka, ogórek,(1,2,8) gruszka

 Zupa z zielonego groszku,  ziemniaki, gulasz wieprzowy, surówka z czerwonej kapusty(1,2,8) kompot wieloowocowy.

30.09.

środa

 Herbata, chleb wieloziarnisty z masłem, pieczeń rzymska, ogórek,

jogurt (1,2,8)

 Zupa brokułowa, pierogi leniwe z bułką, marchewka z jabłkiem, kompot wieloowocowy(1,2,3,8)

1.10.

czwartek

Płatki musli z mlekiem, rogal z masłem, winogron(1,2)

Krupnik , ziemniaki,  pierś drobiowa w płatkach, surówka z pora z jajkiem, kompot wieloowocowy.(1,2,8)

2.10.

piątek

 Herbata, chleb wieloziarnisty z masłem, pasztet, ogórek , jabłko(1,2)

Zupa ryżowa, ziemniaki, dorsz pieczony, surówka colesław , kompot wieloowocowy.(1,2,3,8)

.SPORZĄDZIŁ:                                                                                ZATWIERDZIŁ:

 

Copyright © Topnet 2014